top of page
Ara
  • Ali Caglar

Dış Ticaret Danışmanlık Blog Serisi -4

Güncelleme tarihi: 14 Eki 2020

Dış Ticaret Operasyon Birimi Kurulumu;



İhracat, şirketlerin yeni pazarlara girmesine ve müşteri portföylerini geliştirmesine olanak sağlar. İhracat faaliyetlerine başlamadan önce, firmaların dış ticaret operasyon çatısı altında bazı temel birimleri oluşturmaları gerekmektedir.

Başarılı bir ihracat operasyon süreci elde edebilmek için temelde belli başlı bazı unsurlara sahip olunmalıdır. Bunların ilki ve en önemlisi şirket içinde dış ticarette başarı sağlayabilecek bir organizasyonun varlığının oluşturulmasıdır. Şirketin fiziki yapısı ve personel son derece ihracat odaklı ve organize olmalıdır.


Bunun yanında, müşteri bilgileri, ödemeler ve siparişler gibi bilgilerin kayıtlı tutulduğu ve işlenebildiği bir merkezi veri tabanına sahip olunmalıdır. Ayrıca bir lojistik birimi tahsis edilmelidir. Lojistik ekibi, yurt dışı sevkiyat aşamasında en iyi hizmetin en iyi fiyata temin edilebilmesi için nakliye şirketleriyle görüşmeler yapar ve süreci organize eder. Yine ürünün doğru bir şekilde paketlenmesi için bir paketleme ekibine ihtiyaç vardır. Düzgün paketlenmiş gönderiler, hem ürünlerin hedeflenen teslim adreslerine hasar görmeden ulaşmasının başarısında, hem de müşteri gözünde kurumsal imaj oluşturma çabalarında önemli etkene sahiptir.

Son olarak, operasyonel süreçlerin yürütülmesi ve kontrolü için bir dış ticaret operasyon sorumlusu tahsis edilmelidir. Bu kişi, şirket bünyesine entegre edilmiş bir şirket çalışanı olabileceği gibi, uzaktan hizmet veren bir dış ticaret danışmanı da olabilir.





60 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör

Comments


bottom of page