top of page
Ara
  • Ali Caglar

Dış Ticaret Danışmanlık Blog Serisi -1

Güncelleme tarihi: 14 Eki 2020

Uluslararası Ticaret ve Dış Ticaret Danışmanlığı Hakkında;


Uluslararası ticaret, farklı ülkelerdeki şirketlerin veya bireylerin aralarındaki bir ürünün veya hizmetin ithalatı ve veya ihracatıdır. Ticaret, bir alıcının başka bir ülkedeki bir satıcının ihraç etmek istediği bir şeyi ithal etmek istemesinden kaynaklanır.

Danışmanlar, belirli bir endüstri, alan veya pazar hakkında geniş bilgiye sahip uzmanlardır. Danışmanların müşterilerine faydalı olabilmeleri için belirli bazı endüstrilere hakim olmaları ve bu alanlarda donanımlı olmaları beklenmektedir. Firmalar, bazı önemli projelerle kişisel olarak ilgilenmek için yeterli zamanları olmadıklarında veya mevcut personellerini eğitmek için danışman tutmayı düşünebilirler. Dış ticaret danışmanları, özellikle gelişmekte olan pazarlarda ticaret yapmak istediğinizde yararlı olmaktadırlar. Aslında her türden işletmenin uluslararası ticarete atılmasını engelleyen şeyler hemen hemen aynıdır. Örneğin ithalat yapmaya başlamak için, belgeler, kanunlar, gümrük vergileri vb. hakkında yeterli bilgiye sahip olmak gerekir ve bu noktada bir ithalat ve ihracat danışmanı işe yarayacaktır.

Dış ticarete başlamak isteyen firmaların en baştaki seçenekleri şunlar olmaktadır; internetten bilgi toplamak, ticaret odası tarafından yayınlanan materyalleri incelemek, ilgili devlet kurumları tarafından sunulan kaynaklardan yararlanmak ve uluslararası ticaretin mantığını öğrenmeye çalışmak. Özellikle en başta her şeyi kendi başına ögrenmek çok fazla zaman kaybına neden olacaktır. Çünkü literatürde belirtilen dış ticaret ile fiili alandaki dış ticaretin uyuşmadığı ve birbirinden ayrıldığı birçok husus bulunmaktadır. Bunları da kavramak için de oldukça fazla zaman ve bu zamanın yaratacağı maddi külfete katlanmak gerekecektir. İthalat ve ihracat prosedürlerine hakim olma konusuna ek olarak, iş yapılacak bölgedeki dil ve iş kültürüne de aşina olunması gerekecektir.


79 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör

Comments


bottom of page